Gratis boeken uitleen in het MFA
Sinds enkele jaren bestaat de mogelijkheid om boeken te lenen in het MFA gebouw in Tilligte. Vele inwoners en bezoekers van het gebouw maken al gebruik van deze faciliteit. De boekenkasten zijn voorzien van vele genres, van thrillers tot streekromans tot informatief. Kortom voor ieder wat wils. En met enige regelmaat wordt de kastinhoud ververst.
De boeken uitleen is gratis, er is zelfs geen terugbrengverplichting, hoewel dit wel op prijs wordt gesteld.
De boeken kun je uitzoeken tijdens de openingsuren van het MFA. Dit is elke avond door de week vanaf ongeveer 17.00 uur. In overleg zijn andere tijden mogelijk.
Tevens is er ook de mogelijkheid om eigen boeken te doneren. Wij zorgen ervoor dat deze boeken dan op de planken komen te staan.
Bij meer informatie, graag even contact opnemen met Ria Visser 06-37179833 of Gerdie Groeneveld 06-10222130.
De Westerveld Möl is een korenmolen in Tilligte in de Nederlandse provincie Overijssel.
De molen werd in 1864 gebouwd. In de jaren dertig van de twintigste eeuw werd de molen onttakeld waarna alleen het onderste stuk van de romp overbleef. De Molenstichting Lattrop-Tilligte kocht de molen in 1984 van de familie Brunninkhuis en liet de molen weer maalvaardig herstellen. Sindsdien wordt de molen door vrijwillige molenaars in bedrijf gesteld.
De molen is thans ingericht met twee koppels maalstenen die op windkracht worden aangedreven, een derde exemplaar heeft motoraandrijving. De roeden van de molen zijn 23,60 meter lang en zijn voorzien van het Oudhollands hekwerk met zeilen.
Het object heeft de status gemeentelijk monument.
De vereniging Katholieke Plattelands Jongeren heeft veel voor de gemeenschap van Tilligte betekend. In 1986 bestond de KPJ 50 jaar en de vereniging wilde het dorp iets terug geven voor de goede samenwerking van de afgelopen jaren. Als cadeau werd een landkruis gekozen, omdat de katholieke gezindheid onder de jeugd in die jaren nog sterk aanwezig was. Het kruis werd geplaatst aan de Hunenborgseweg, voorbij de afslag naar de Damweg. Veel inwoners van Tilligte denken met weemoed terug aan de tijd dat de KPJ nog een belangrijke betekenis had voor de gemeenschap.
Basisschool ’n Esch is een kleine katholieke basisschool gelegen in het dorp Tilligte. De school ontleent haar naam aan de plaats waarop hij is gebouwd: een es, een hoger gelegen stuk landbouwgrond.
Het is belangrijk dat de leerlingen elke dag met plezier naar school gaat. Een prettige sfeer in de groep draagt daar toe bij. De leraren besteden in hun dagelijks handelen aandacht aan de vijf kernwaarden: vertrouwen, respect, betrokkenheid, openheid en dynamiek. Als ouder bent u een belangrijke schakel in het samenspel tussen het team van de school, leerlingen en ouders.
Basisschool ‘n Esch is een school waar de leerlingen vaardigheden ontwikkelen en kennis en kunde op doen voor een goede basis die gericht is op hun toekomstige mogelijkheden in onze snel veranderende maatschappij. Wij willen de leerlingen de mogelijkheid bieden zich te ontplooien op ieder zijn of haar eigen wijze. Wij stimuleren de leerlingen om zelfstandig, verantwoordelijk, creatief en kritisch te leren. Onze basisschool is volop in ontwikkeling, past nieuwe onderwijskundige ideeën toe en heeft zorg en aandacht voor alle leerlingen.
Wij vinden het belangrijk dat de leerlingen betrokken zijn op elkaar en rekening houden met elkaar.
Basisschool ’n Esch maakt onderdeel uit van de onderwijsgemeenschap atol. Samen met de basisscholen in Agelo, Ootmarsum en Lattrop werken zijn nauw samen aan een doorgaande ontwikkeling en verbetering van het onderwijsaanbod voor de leerlingen.
Dit vanuit de gezamenlijke missie ‘Samen kleurrijk ontwikkelen’.
George in het Veld – directeur onderwijsgemeenschap Atol
Francy Wilthuis - adjunct-directeur onderwijsgemeenschap Atol
Ilona Arends - locatiecoördinator 'n Esch
Basisschool ’n Esch
Schoolstraat 18
7634 PS Tilligte
Tel. 0541-221200
www.esch-tilligte.nl
dir.atol@konot.nl
Aan de rand van ons mooie dorp ligt de volledig nieuwgebouwde Boerderijcampus Erve Meinders. Op deze unieke locatie bieden zij allerlei vormen van opvang en leer- en werkplekken voor jongeren en volwassenen met een beperking of gedragsproblemen. Twaalf deelnemers wonen permanent op deze locatie van Boerderijcampus. Maar Erve Meinders heeft ook de leuke boerderijwinkel Werk in de Winkel, bakt de overheerlijke Koekjes van Eigen Deeg en organiseert activiteiten voor bedrijven en groepen.
Zij bieden opvang voor volwassenen vanaf 18 jaar met een lichamelijke of verstandelijke beperking of een psychische stoornis, maar ook voor mensen die vanuit Wajong, re-integratie- of leer-werktrajecten weer zinvol aan de slag willen. Mensen die prettig willen werken in een omgeving waar rust, aandacht, zorg en respect belangrijk zijn. De manege en Werk in de Winkel is voor iedereen toegankelijk, dus kom gezellig langs voor een kopje koffie of een origineel cadeautje. Ook voor kinderfeestjes en workshops, zorgeloos vergaderen, teambuilding, relatie- en kerstgeschenken en paardrijlessen kun je bij Erve Meinders terecht.
Voor meer info:
https://boerderijcampus.nl/onze-zorgboerderijen/erve-meinders/
Elke woensdag ochtend is er van 8.00 tot 12.00 uur een mini markt op de parkeerplaatsen bij het MFA. Hier vind u groente en fruithandel de Betuwe, slagerij David Leuveld en kaashandel Lagcher. Er is voldoende parkeergelegenheid. Om de minimarkt in stand te houden doen wij een beroep op de inwoners van Tilligte om de minimarkt te bezoeken, zodat wij met ons allen deze service in stand kunnen houden. Dit is belangrijk voor de leefbaarheid. Het is toch gemakkelijk om de meeste levensmiddelen, die wij elke dag nodig hebben, te kunnen kopen in ons eigen dorp. De prijzen, de kwaliteit en de service van de ondernemers zijn goed. Het is gezellig. De wekelijkse minimarkt is een aanwinst voor Tilligte. Laten wij die met ons allen in stand houden.
Sinds 1983 bakken zij dagelijks op ambachtelijke wijze brood, gebak- en banket producten voor u. Hierbij wordt uitsluitend gebruik gemaakt van natuurlijke en eerlijke grondstoffen die waar mogelijk, uit eigen streek worden betrokken. Specialiteit van het huis is de
Twentsche Krentenwegge !
Elke donderdag
3 broden voor € 5,80
M.u.v. Vikorn en zonnebloempit.
Ma en Di : gesloten
Wo t/m Vr: 8.30-12.30
Za : 7.00-12.30
Ootmarsumsestraat 137
7634 PN Tilligte
Telefoon: 0541-221783
http://www.bakkerijbrunninkhuis.nl/
Sinds 1 november 2014 heeft kapster Anne Rekers de deur van haar kapsalon geopend. Iedereen kan hier terecht, jong en oud, dames en heren en kinderen. U kunt de kapsalon vinden in ons MFA.
Voor een afspraak bel; 06-27577954 – Anne Rekers
Fysiotherapie Vloon is ook te vinden in Tilligte.
Onze praktijkruimte is gevestigd in de multifunctionele accomodatie 'Terra Nova', gelegen aan de Kerkweg 5.
Openingstijden:
maandag van 13.00 - 19.00 uur
dinsdag van 18.00 - 21.00 uur
woensdag van 15.00 - 19.00 uur
donderdag van 18.00 - 21.00 uur
vrijdag van 13.00 - 17.00 uur
Voor een afspraak buiten deze tijden kunt u telefonisch contact opnemen:
0541 - 291664 (praktijk Ootmarsum) of mobiel: 06-51367070.
Behandeling aan huis is mogelijk.
Dit initiatief is voorgekomen uit de enquête in 2019 over de vernieuwing van de speelweide. Het multifunctionele speelveld is met de werkgroep uitgewerkt. Het speelveld kan in de winter eveneens gebruikt gaan worden als schaatsbaan voor de kleinere kinderen uit het dorp. De speeltoestellen welke eerst op deze plek stonden zijn verplaatst naar de achterzijde van dit veld. Jong en oud mag en kan hier gebruik van gaan maken.
Voor een visje groot of klein, moet u bij de bakvis zijn! Op donderdag bakt Marloes Mollink de heerlijkste vis voor u. U kunt haar vinden op de parkeerplaats bij bakkerij Brunninkhuis / pinautomaat in Tilligte.
Ootmarsumsestraat 137, Tilligte.
Het Schuivenhuisje (ook: Dinkelhuisje), Harseveldweg, Tilligte.
Langs het Almelo-Nordhorn kanaal staat een merkwaardig smal gebouwtje, het zgn. schuivenhuisje: een stuw met een zeer bijzondere stalen schuivenconstructie. Het schuivenhuisje werd gebouwd in 1887 toen de scheepvaart op het Almelo-Nordhornkanaal nog groeiende was. Door het ophalen van de stalen schuiven werd de waterstand met behulp van de Dinkel op peil gehouden, waardoor het kanaal ten tijde van droge zomers niet droog kwam te staan. Toen in 1960 het kanaal Almelo-Nordhorn werd afgesloten voor scheepvaart, verloor het schuivenhuisje zijn functie. In 2005 is het schuivenhuisje grondig gerestaureerd en is een plan ontworpen om behoud van dit unieke cultuurhistorische object te garanderen en de toeristisch-recreatieve mogelijkheden verder te ontwikkelen. Buiten aan de rechterzijde van het huisje kunt u d.m.v. het plaatsen van uw handpalm een film activeren binnen in het schuivenhuisje.
Nederlands jongste bedevaartsoord ligt in ons Tilligte. Aan de rand van het dorp staat de 'landkapel', gebouwd in 2003 door vrijwilligers, met de beeltenis van Onze- Lieve-Vrouw van Lourdes. Het bedevaartsoord werd onlangs op de 'databank bedevaartplaatsen' als jongste genoteerd op nummer 662. Jaarlijks komen ruim 25.000 pelgrims naar Tilligte om Maria te eren, haar te bedanken of om een gunst te vragen. "Direct vanaf de opening in 2003 kwamen er pelgrims naar Tilligte om tot Maria te bidden. Ik denk dat de kapel iets uitstraalt. Gelovigen vinden hier rust en vrede", zegt Henk ten Berge, oud-onderwijzer en medeoprichter van de kapel. "Maria zegt iedereen iets, oud en jong en zelfs mensen met verschillende geloven kunnen met Maria leven." "De inwijding van de kapel in 2003 was een groots gebeuren. Heel het dorp was versierd met witgele vlaggetjes en er waren wel tien priesters. Naast leken komen er nog steeds veel geestelijken. De in 2006 overleden kardinaal Willebrands is hier wel vijf keer geweest. Hij woonde hier vlakbij bij de zusters franciscanessen. Ook"kardinaal Simonis is hier al geweest. Ook hij vond het prachtig." "Er branden gemiddeld wel vijftig noveenkaarsen. Pelgrims hebben die kaarsen gekocht en die moeten helemaal opbranden zolang de noveen duurt. Ook liggen- er ruim tien boeken waarin vragen en bedankjes worden geschreven.
In het centrum van Tilligte is een pinautomaat (buiten)te vinden. Deze geldautomaat is 24 uur per dag, 7 dagen per week toegankelijk. Locatie: Pinautomaat Tilligte, Ootmarsumsestraat 137, Tilligte.
De Sint-Simon en Judaskerk is een rooms-katholieke kerk aan de Ootmarsumsestraat 140 in Tilligte in de Nederlandse gemeente Dinkelland.
De eerste kerk op deze plaats werd in 1830 gebouwd en viel onder de parochie van Ootmarsum. De bijkerk werd gewijd aan de apostelen Simon en Judas Taddeüs, net als de hoofdkerk in Ootmarsum. In 1891 werd Tilligte een zelfstandige parochie. In dat jaar werd direct een nieuwe pastorie gebouwd. De oude waterstaatskerk bleek te klein en werd in 1915 afgebroken. De nieuwe kerk werd ontworpen door architect Alexander Kropholler in traditionalistische stijl. Het is een eenbeukige kerk, met klokkentoren aan de zijkant. De eerste steen werd gelegd op 15 juni 1916 en al op 24 oktober dat jaar werd de kerk ingewijd door aartsbisschop Henricus van de Wetering. De vensters van de kerk werden in de jaren 50 ontworpen en uitgevoerd door de Oldenzaalse glazenier Jan Schoenaker. Tussen 1995 en 1999 werd de kerk gerestaureerd. In 2002 werd een Mariakapel gebouwd.
De kerk is tot op heden in gebruik bij het parochieverband Lumen Christi, waar de parochie Sint-Simon en Judas in 2002 in opging. Het gebouw is een gemeentelijk monument.
Graag willen wij u op de hoogte stellen van een nieuw concept in Tilligte: de Goede Doelen Week. In meerdere dorpen om ons heen is dit concept al uitgevoerd en erg succesvol gebleken, vandaar dat we verwachten dat we dit ook in ons dorp tot een succes kunnen gaan maken.
Wat is een Go...