Tilligte, in de middeleeuwen aangeduid als Tylghede (een deel van een akker), is een klein Twents dorpje in Overijssel. Het ligt ten oosten van Ootmarsum, langs de N349 richting Denekamp. Tot de gemeentelijke herindeling van 1 januari 2001 behoorde het dorp tot de gemeente Denekamp.

In Tilligte is altijd wat te doen! Voor de sportievelingen is er de mogelijkheid te voetballen bij DTC '07 en te volleyballen bij Ti-Volley. Ook kent ons dorp een klootschietvereniging met Ons Streven, een touwtrekvereniging met TTV Koapman en met de KemVeldloop wordt er elk jaar een hardloopwedstrijd georganiseerd.

Ben je iets minder sportief? Niet getreurd, er is nog veel meer te doen! Zo is er met Amicitia (fanfare en slagwerkgroep) een mogelijkheid om muziek te maken en met popkoor Viventi en kerkkoor Bel Canto is er ook wat te beleven voor de zangtalenten.

Met basisschool 'n Esch is er basisonderwijs in het dorp, met de mogelijkheid om vervolgens via het Twents Carmel College in Denekamp en Oldenzaal een middelbare opleiding te volgen.

Er wordt het hele jaar door van alles georganiseerd in het dorp. Zo is er elk jaar in het derde weekend van september een grandioos dorpsfeest. Ook wordt er ieder jaar het Oldtimer Festival georganiseerd voor de liefhebbers van oude voertuigen. 

Sinds een aantal jaar is Tilligte een fantastisch gebouw rijker: met behulp van een groot aantal vrijwilligers werd de Multi Functionele Accommodatie gerealiseerd. Een gebouw voor heel Tilligte, met meerdere vergaderruimtes, een gymzaal en ontmoetingsruimte. Voor eenieder die een ruimte in de MFA wil reserveren: dit kan via de pagina van de MFA op deze site. 

Met Kakelbont heeft Tilligte een restaurant waar jong en oud kunnen genieten van lekker eten en voor de jeugd staat de deur van Café Haamberg altijd open. De KPJ (Katholieke Plattelands Jongeren) organiseert jaarlijks een aantal activiteiten voor de jongeren in het dorp en voor de oudere jeugd is er de KVO (Katholieke Vrouwenorganisatie). Vanuit ZorgSaam Tilligte worden er activiteiten georganiseerd voor ouderen, zodat zij hun sociale netwerk kunnen onderhouden en actief blijven binnen de samenleving van het dorp.

Naast de meerdere verenigingen heeft Tilligte ook een bloeiend bedrijfsleven. Raadpleeg de bedrijven-pagina op deze site voor meer informatie. 

Sinds de opening in 2003 heeft Tilligte ook een van de drukst bezochte Mariakapellen van Twente. Deze bezienswaardigheid trekt duizenden bezoekers per jaar en er worden een aantal keer per jaar Mariaprocessies gehouden. Naast de Mariakapel heeft Tilligte met de Westerveld Möl nog een andere bezienswaardigheid. Deze molen, behorend tot de Molenstichting Lattrop-Tilligte, werd in 1865 gebouwd en in gebruik genomen door molenaar Brunninkhuis. 

Met Boerderijcampus Erve Meinders is er ook een locatie waar allerlei vormen van opvang en leer- en werkplekken voor jongeren en volwassenen met een beperking of gedragsproblemen worden aangeboden. Twaalf deelnemers wonen permanent op deze locatie van Boerderijcampus. Erve Meinders heeft een leuke boerderijwinkel (Werk in de Winkel), bakt heerlijke Koekjes van Eigen Deeg en er worden activiteiten voor bedrijven en groepen georganiseerd.