Tilligte presenteert opvallend bevrijdingsboek

Tilligte presenteert opvallend bevrijdingsboek

Bestel hier het boek

Alle festiviteiten rond de bevrijding zijn om de begrijpelijke redenen ook in Tilligte afgelast. Toch zal een blijvende herinnering in dit gedenkwaardige jaar in veel gezinnen een passende plaats krijgen. De werkgroep 75 jaar bevrijding Tilligte heeft namelijk maandenlang gewerkt aan het bevrijdingsboek ‘Verhalen om bij stil te staan’. Het idee achter het boek was om nog één keer Tilligtenaren in en buiten het dorp op te sporen om hun verhaal over de oorlog en de bevrijding van hun dorp op te schrijven. Dat waren vanzelfsprekend mensen op leeftijd. Verbazingwekkend was wat deze oudere mensen zich nog van de oorlog herinnerden. De schrijvers van het boek waren onder de indruk van de gedetailleerde verhalen die loskwamen. Belangrijke gebeurtenissen in hun dorp bleken nog steeds grote impact op de geïnterviewden te hebben. Er kwamen zelfs gebeurtenissen voorbij die nooit bekend zijn geworden, laat staan opgeschreven. Met de dag groeide het besef bij de leden van de werkgroep dat ze iets bijzonders aan het maken waren. Het is een blijvend bewijs geworden voor wat inwoners van een klein dorp gedurende de oorlog hebben mee moeten maken. En bovendien een belangrijke les voor iedereen die in vrijheid is geboren en opgegroeid.

Tante Sien neemt eerste exemplaar in ontvangst

Met haar 99 jaar is Sien Blokhuis-Brunninkhuis de oudste geïnterviewde in het boek. De bedoeling was om bij de lancering van het boek tijdens de festiviteiten op 4 april haar het eerste boek aan te bieden. Nu dat niet door kon gaan, is gekozen voor een creatieve oplossing zonder de genomen coronamaatregelen geweld aan te doen. Het boek werd naar haar huis in Groenlo gestuurd en een bloemetje besteld. Een blije en trotse Sien werd daarmee door haar dochter Tineke vereeuwigd. Zo werd het toch nog een beetje feest voor tante Sien.

Zij werd geboren in de boerderij van Getskaamp aan de Frensdorferweg in Tilligte. Het gezin telde, naast vader Johan Brunninkhuis en moeder Maria Harperink, vier kinderen uit het eerste huwelijk van moeder Maria en drie kinderen samen met Johan. De jongste is enkele dagen na de geboorte gestorven. Moeder Maria heeft dat niet kunnen verwerken en stierf zelf een jaar later. Johan bleef zodoende alleen achter met zes kinderen. Samen met stiefzoon Jan ten Dam bestierde hij verder de boerderij. Nadat de oudste zussen van Sien in betrekking gingen, zorgde Sien met haar zeventien jaar in haar eentje voor het huishouden. Dat was hard werken. Eerst ’s morgens vroeg koeien melken, bedden opmaken, daarna zonder eten en drinken naar de kerk. Na de kerk een boodschap doen, brood eten, tussen de middag warm eten en om vier uur weer brood en ’s avonds nog een keer pannenkoeken met spek. Daarnaast werkte Sien ook nog bij enkele boeren in de buurt.

In het boek vertelt zij over alle gebeurtenissen rond de boerderij in de oorlog. Dat waren naast ellendige zaken ook verhalen waar ze nu nog hartelijk om kan lachen. Zoals die keer dat ze in het donker op de fiets naar Ootmarsum reed en er veel geallieerde vliegtuigen overkwamen. Dat was een fascinerend gezicht. Terwijl ze al fietsend omhoog keek, reed ze pardoes in een schuttersputje. Het is een van de leuke anekdotes uit het boek.

Sien vertrok in 1946 op 25-jarige leeftijd uit Tilligte naar Groenlo, waar ze later trouwde met Frans Blokhuis uit Lattrop. Samen met hem kregen ze vier kinderen.

Een historisch document

Het verhaal van Sien Blokhuis is een van de 27 hoofdstukken in het boek, dat 144 pagina’s met veel foto’s omvat. Het overgrote deel van de inhoud bestaat uit interviews met (oud)Tilligtenaren, waarin prachtige herinneringen worden beschreven. Daarnaast wordt uitgebreid aandacht besteed aan onder andere de belangrijke wapendroppings rond Tilligte, de arrestatie van 14 boeren uit het buitengebied omdat ze met elektriciteitsmeters hadden geknoeid, de vier Tilligtenaren die hun leven gaven en de belevenissen van enkele van de 130 evacuees uit Utrecht die in Tilligte waren ondergebracht. ‘Verhalen om bij stil te staan’ is een gedenkwaardig boek geworden dat een indrukwekkend beeld schetst van de gebeurtenissen in dit kleine dorp in Twente. Mocht u geïnteresseerd zijn in het boek, dan kunt u het bestelformulier in deze uitgave gebruiken of downloaden van de website www.tilligte.com .https://tilligte.com/uploads/bestelformulier-_1.pdf

Sien Blokhuis-Brunninkhuis (99) ontvangt eerste exemplaar

 

Tilligte presenteert opvallend bevrijdingsboek