Energieneutraal

Een energie neutraal gebouw

Met de realisatie van de Multifunctionele Accommodatie heeft Tilligte er een geweldig gebouw bij. Met de bouw is er aan veel verschillende zaken gedacht. Zo is het gebouw volledig energieneutraal.

De MFA wordt verwarmd met buitenlucht. Dit gebeurt door middel van twee warmtewisselaars die lucht van buiten verwarmen. Het hele gebouw is voorzien van vloerverwarming die ook met behulp van de warmtewisselaars functioneert. Er is bewust voor gekozen om te gaan werken met de????e warmtewisselaars in plaats van met radiatoren. Elke ruimte in de Multifunctionele Accommodatie heeft een eigen temperatuurregeling.

De warmwatervoorziening gebeurt met behulp van zonnecollectoren op het dak. Er zijn acht zonnecollectoren op het dak van de MFA geplaatst en deze collectoren zorgen ervoor dat 1000 liter water verwarmd kan worden. Het is de bedoeling om dit water overdag op te warmen, omdat de accommodatie vooral ‘s avonds gebruikt wordt. Mocht die 1000 liter water op raken dan wordt er overgeschakeld op de warmtewisselaars. De vloerverwarming wordt dan uitgeschakeld, zodat de warmtewisselaars ervoor kunnen zorgen dat er te allen tijde warm water beschikbaar blijft. Blijkt dat er door middel van de warmtewisselaars ook niet genoeg warm water geproduceerd kan worden dan wordt er overgeschakeld op elektriciteit.

Het water dat in de boilers dit kost normaal gesproken op een grondtemperatuur van ongeveer vier graden Celsius aan in de boilers. Bij de Multifunctionele Accommodatie wordt dit water van tevoren opgewarmd. Het water waarmee gedoucht wordt stroomt via de afvoerputjes richting de boilers. Dit douchewater is dan nog ongeveer 28 tot 32 graden Celsius. Door dit te hergebruiken wordt het grondwater in de boilers al voorverwarmd tot een temperatuur van rond de 20 graden. Er wordt dus geprobeerd zoveel mogelijk gebruikte energie te hergebruiken. De lucht in het gebouw moet natuurlijk ook af en toe ververst worden. Dit gebeurt op twee manieren. Ten eerste wordt er, als de temperatuur in het gebouw te hoog wordt, koude lucht bij verwarmd.

Ten tweede wordt er als het CO2-gehalte in de accommodatie te hoog wordt de lucht ververst. Het CO2-gehalte in het gebouw wordt gemeten door CO2-sensoren, deze lucht wordt schoongemaakt en weer teruggepompt in het gebouw.

De lucht in het gebouw circuleert dus wel, maar er komt geen verse buitenlucht bij. Hierdoor is er sprake van warmtewinning, de lucht die afgevoerd wordt naar buiten wordt door een warmtewisselaar gefilterd zodat de laatste restjes bruikbare energie hergebruikt kunnen worden. Voor de elektra in het gebouw wordt er gebruik gemaakt van PV-panelen, oftewel zonnepanelen. Het gebouw wordt verwarmd met 26 Kilowatt, dat is evenveel als er gebruikt wordt voor de elektra in een gemiddeld woonhuis.

Ook voldoet de accommodatie aan de nieuwste EPC-normen wat betreft isolatie. Het gebouw is aan de buitenkant voorzien van driedubbel glas om de geluids- en temperatuurisolatie te bevorderen. In het gebouw zelf is er tussen de ontmoetingsruimte en de gymzaal gebruik gemaakt van dubbel glas met een verhoogde DB-waarde. Dit zorgt ervoor dat als er in de gymzaal gesport wordt, je het geluid uit de gymzaal in de ontmoetingsruimte niet of nauwelijks kan horen. Er is ook gebruik gemaakt van geluiddempende muren, zodat de buurtbewoners er geen last van hebben.

Al met al een geweldig gebouw, waarin niet alleen aan het ‘nu’ wordt gedacht, maar ook aan de toekomst.

Energieneutraal